Banner fit
PSYCHOLOGIA ŻYWIENIA

9 PORAD PSYCHODIETETYKA NA BYCIE FIT CZ.1

1. STOSUJ MNIEJSZE TALERZE O KONTRASTOWYCH BARWACH

Czy wiesz, że wielkość talerzy od lat rośnie?! Od 1900 roku zwiększyła się aż o ¼! Badania pokazują, iż spożywając dania na dużych talerzach nakładamy sobie więcej… aż o ok. 30%! To wszystko przez złudzenie optyczne. Porcja jedzenia (ułożona w kształcie koła) wydaje się znacznie mniejsza, jeśli jest otoczona przez inne duże kółko. Dlatego, nakładając na duży talerz, porcja wydaje się mniejsza, niż gdybyś taką samą ilość nałożył na mały talerz.

Przykład: Hamburger podany na talerzu obiadowym oceniany jest jako mniej kaloryczny i to aż o 18% niż ten sam hamburger położony na spodku od herbaty.

Uważaj na wzrost 2 kg rocznie masy ciała!

Może być to wynikiem spożywania zaledwie 50 kcal dziennie więcej niż zalecane dzienne zapotrzebowanie.

Dodatkowo możesz zredukować ilość nakładanej porcji o około 20%, stosując kontrastowy kolor talerza! Taki trik sprawia, że Twój mózg „lepiej widzi” jedzenie na talerzu i masz wrażenie, że porcja jest dużo większa. W związku z tym przez to spożywamy mniejsze ilości pożywienia (np. na białym talerzu układaj dania z sosem pomidorowym, kolorowe sałatki).

2. ZMNIEJSZ OPAKOWANIA I NACZYNIA, Z KTÓRYCH NAKŁADASZ JEDZENIE

Korzystając z większych opakowań, średnio zjadamy o 20-30% więcej. Oczywiście nie oznacza to, że powinieneś zrezygnować z kupowania większych, oszczędniejszych opakowań. Jednak, zanim trafią na Twój talerz, przesypuj ich zawartość do mniejszych pudełek.

3. NAKŁADAJ SOBIE MAŁE PORCJE

Nakładaj na talerz 20% mniejsze porcje jedzenia niż myślisz, że mógłbyś zjeść. Z badań wynika, że w ogóle tego nie odczujesz, ponieważ redukcja ilości w takim stopniu jest poza zasięgiem Twojej percepcji.

4. POKRÓJ DANIE NA MAŁE KAWAŁKI

Działa tu również złudzenie optyczne – pokrojona porcja np. mięsa wizualnie wygląda na większą niż gdyby została podana w całości.

5. ZMIENIAJ PROPORCJE NA TALERZU NA KORZYŚĆ WARZYW I OWOCÓW – ZWIĘKSZAJĄC ICH UDZIAŁ O OK. 20%

6. OGRANICZ ILOŚĆ JEDZENIA, KTÓRE JEST W ZASIĘGU TWOJEGO WZROKU

Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal… Badanie przeprowadzone z udziałem sekretarek wykazało, że jeśli czekoladki stały na biurku tuż przed nimi, średnio jadły 9 czekoladek dziennie. Jeśli były schowane w szufladzie ich biurka – 6. Natomiast, jeśli musiały wstać i przejść się 2 metry po czekoladki – 4. Dlatego ograniczaj ilość żywności posiadanej w domu. Zanim wybierzesz się do sklepu, dokładnie przemyśl listę niezbędnych zakupów.

7. PRZYSPIESZ METABOLIZM, WZBOGACAJĄC DIETĘ W CHROM, GARCINIA CAMBOGIA, NOPAL I ZIELONĄ HERBATĘ

  • Chrom (XShapeChromium Max 500Slim Formula) korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek oraz pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi, zapobiegając napadom tzw. wilczego apetytu.
  • Kwas hydroksycytrynowy Garcinia cambogia (Slim Formula) przyczynia się do redukcji uczucia głodu, osłabiając apetyt. Badania wykazują istotną statystycznie różnicę po suplementacji Garcinia cambogia.
  • Nopal (Slim Formula) korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów oraz zwiększa uczucie sytości.
  • Ekstrakt z liści zielonej herbaty (Slim Formula) dba o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i wykazuje działanie antyoksydacyjne.

8. PISZ BLOG LUB PAMIĘTNIK

Opisuj swoje zmagania z nadwagą i chudnięciem. Nie pomijaj uczuć, niepokojów i … marzeń. Pisz o tym, co Ci pomaga, a co oddala od celu. Spisuj wszystko co jadasz, nie pomijając nawet najmniejszych przekąsek w postaci cukierka, małego ciasta, jabłka, czy pomidora…

Kobiety, które opisywały swoją historię po dwóch tygodniach schudły średnio 1,4% masy ciała wyjściowej. A kobiety, które tego nie robiły 0,2%. Opisywanie doświadczeń pomaga je uporządkować w głowie. Unikaj słów „musiałam/ musiałem”, „nie miałam/ nie miałem wyjścia”, używaj natomiast „chcę”, „mogę”, „uda się”.

9. LICZ

A może wydaje Ci się, że zdrowo się odżywiasz i nie wiesz skąd te nadprogramowe kilogramy? Spisywanie wszystkiego co się zjadło, pozwala dostrzec także rzeczy jedzone wcześniej nieświadomie, np. możliwe, że gdy się zdenerwowałeś sięgałeś po baton lub czekoladę. Po spisywaniu wszystkiego co spożywasz, podlicz kalorie. Przykładowo mężczyzna o małej aktywności fizycznej w wieku 19-30 lat ważący 70 kg powinien spożywać około 2400-2500 kcal, a kobieta 2100-2200 kcal.

Konstrukcja drapacza chmur opiera się na stalowych dźwigniach stropowych. Ciało człowieka także wymaga mocnej podpory – jest nią szkielet człowieka. Bez szkieletu ciało człowieka byłoby zwiotczałą, bezkształtną masą mięśni, naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Kości są tak mocne i twarde, że tworzą sztywny szkielet wewnętrzny podpierający i ochraniający inne części ciała.

Szkielet człowieka tworzy zazwyczaj 206 pojedynczych kości, połączonych różnymi rodzajami stawów.

Staw składa się z kilku części pełniących odmienne funkcje. W typowym stawie powierzchnie stawowe kości przesuwają się względem siebie, a ich zakończenia pokryte są chrząstką stawową. Staw otoczony jest torebką stawową. Powierzchnie nie pokryte chrząstką otacza błona maziowa, wytwarzająca śliski płyn, którego rolą jest nawilżenie chrząstki stawowej. Chrząstka stawowa i płyn maziówkowy ochraniają powierzchnie stawowe przez zniszczeniem na skutek tarcia jednej kości o drugą.

ŹRÓDŁO CALIVITA

Dodaj komentarz