ZE ŚWIATA NAUKI

ALERGIA – JAK SOBIE Z TYM RADZIĆ?

Nikt z nas nie może zaprzeczyć, że żyjemy w czasach prawdziwej epidemii alergii. Według słownika alergia to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na różne substancje znajdujące się w naszym otoczeniu, z którymi mamy kontakt. Słowo to pochodzi od greckiego alios – inny oraz ergos – reakcja, co oznacza po prostu zmienioną/inną odpowiedź organizmu.

Według naturopatów alergia to stan niedożywieniaorganizmu – jest to niedobór składników odżywczych wymagający naturalnej terapii.

Powodów tak szybko rozprzestrzeniającejsię alergii jest bardzo wiele. Główne przyczyny to zanieczyszczenie środowiska i naszego otoczenia, siedzący tryb życia, nieprawidłowa, przeładowana konserwantami, węglowodanami, tłuszczami trans, ulepszaczami dieta, zawierająca niedostateczne ilości witamin i składników mineralnych. Wszystko to powoduje zaburzenie pracy układu odpornościowego, w konsekwencji czego jesteśmy bardziej podatni na infekcje i alergie.

Cechą alergii jest to, że może dotyczyć każdej części organizmu i dawać ogromną różnorodność objawów. Mogą one dotyczyć oczu, nosa, tkanek miękkich gardła, układu oddechowego, pokarmowego, skóry, układu nerwowego. Objawy uzależnione są od rodzaju czynnika alergizującego /alergenu/ oraz miejsca jego wniknięcia do organizmu.
Za objawy alergii odpowiedzialna jest głównie histamina i leukotrieny uwalniane w czasie reakcji alergicznych. Komórkami nadmiernie reagującymi w reakcjach alergicznych są tzw. komórki tuczne, które znajdują się w skórze, drzewie oskrzelowym, tkankach miękkich gardła, w ścianie żołądka i jelit oraz leukocyty zasadochłonne znajdujące się w krwi.

Objawy alergii to nie tylko powszechnie znany katar sienny, alergiczne zapalenie spojówek czy pokrzywka. Objawami mogą być również astma oskrzelowa, problemy gastryczne, jak bóle i wzdęcia brzucha, nadmierna ilość gazów, IBS – zespół jelita drażliwego, celiakia, zmęczenie, senność np. po posiłku, objawy mózgowe, jak zaburzenia koncentracji, pamięci, problemy ze skupieniem uwagi, ostrością wzroku, widzenie jak przez mgłę.

Alergia - jak sobie radzić

Objawów alergii może być bardzo wiele, a mogą one pasować do różnych jednostek chorobowych.
Do przyczyn alergii należy także zaliczyć pasożyty znajdujące się w naszym organizmie, a konkretnie reakcja na toksyny, które one wytwarzają.
Do tej pory nie mówiono o wpływie na nasz organizm elektrosmogu i otaczającego nas na każdym kroku pola elektromagnetycznego.
Coraz częściej jednak doniesienia naukowe wykazuję, że mają one istotny wpływ na nasz układ odpornościowy i jego nieprawidłowe reakcje na otaczające nas środowisko.

CO MOŻEMY ZROBIĆ, ABY UNIKNĄĆ ALERGII LUB PRZYNAJMNIEJ W ZNACZNYM STOPNIU ZMNIEJSZYĆ JEJ SKUTKI?

Aby organizm był zdrowy należy zapewnić mu odpowiednie nawodnienie.

Nie chodzi tu o wypicie kilku filiżanek kawy czy kilku piw, ponieważ powodują one odwodnienie organizmu i wysuszenie komórek, ale o czystą wodę, w tym także soki owocowe i warzywne samodzielnie wyciskane w domu. Soki te oprócz wody zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych niezbędnych dla naszego zdrowia.
Zasada odpowiedniego nawodnienia to wypicie 30 ml wody na każdy kilogram wagi ciała/dzień

  • Wprowadzenie odpowiedniej diety nie zawierającej konserwantów, ulepszaczy, tłuszczów trans, zbyt dużej ilości cukrów prostych.
  • Istotne znaczenie w zapobieganiu rozwoju alergii ma samozapoznanie z tym, co powoduje u nas objawy alergii, aby skutecznie omijać te alergeny.
  • Oczyścić z czynników alergizujących otoczenie, w którym przebywamy, myślę także o elektrosmogu i polu elektromagnetycznym (komputery, telefony komórkowe, drukarki, z którymi mamy codziennie do czynienia).
  • Zapoznać się z alergiami krzyżowymi.
  • Przeprowadzić terapię przeciwpasożytniczą nawet wtedy, kiedy wyniki badań nie potwierdzają obecności pasożytów.
  • Koniecznie włączyć suplementację witamin i składników mineralnych, ponieważ obecne pożywienie nie dostarcza nam odpowiednich ich ilości.

„WIELKA CZWÓRKA”, KTÓRĄ NALEŻY WPROWADZIĆ DO ORGANIZMU PRZY ALERGIACH TO WITAMINA C, WITAMINA D, MAGNEZ I NIEZBĘDNE KWASY TŁUSZCZOWE

WITAMINA C

Oprócz wpływu na liczne procesy metaboliczne, zwalczanie infekcji, wzmacnianie kości, ułatwienie wchłaniania minerałów, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwhistaminowe – czyli wspomaga profilaktykę i leczenie alergii. Chroni przed szkodliwym działaniem toksyn, metali ciężkich, ułatwia wypłukiwanie toksyn z organizmu. Minimalna skuteczna dawka do 2000 mg/dobę, ale często dawkę należy zwiększyć, aby odczuć skuteczne działanie witaminy C. Zwiększone dawki witaminy C pełnią funkcję paliwa dla krwinek białych, wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagają organizm w walce z chorobami. Niektóre preparaty z witaminą C zawierają w składzie substancje zwane bioflawonoidami – powodują one zwiększenie stężenia i przedłużają działanie witaminy C w tkankach. Bioflawonoidy mogą przyczyniać się do zmniejszenia uwalniania histaminy, która – jak pamiętamy – jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wystąpienie alergii.

WITAMINA D

oprócz działania polegającego na wzmacnianiu mięśni, zmniejszeniu bólów przewlekłych, w tym uciążliwego bólu w dole pleców, korzystnemu wpływowi na podział komórek, wzmocnieniu układu krążenia i wielu innych działań, w istotny sposób zapobiega chorobom autoimmunologicznym, jak SM – czyli stwardnienie rozsiane i RZS – reumatoidalne zapalenie stawów. Ma również duży wpływ na łagodzenie objawów astmy oskrzelowej, zmniejsza zapalenie skóry, łagodzi objawy egzemy, pomaga leczyć i naprawiać tkanki, zwłaszcza wyściełające jelito i drogi oddechowe. Najlepszą formą witaminy D jest witamina D3 – cholekalcyferol.

MAGNEZ

Pierwiastek niezbędny do życia – ma istotny wpływ na relaksację mięśni, znosi skurcz oskrzeli. Jego niedobór może być jednym z czynników powodujących uwalnianie histaminy.

NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE

Kwasy tłuszczowe Omega 3. Ich niedobory łatwo zaobserwować na skórze. Jeśli ich brakuje, skóra jest sucha i pojawiają się wypryski.
Inne ważne substancje, w tym przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki powstające przy reakcjach alergicznych oraz substancje odżywcze i biologicznie czynne korzystne w walce z alergią to: selen, wapń, chlorofil, witaminy z grupy B, koenzym Q10, ecytyna, owoc noni, owoc czarnego bzu.

ŹRÓDŁO CALIVITA

Dodaj komentarz