Nikt z nas nie może zaprzeczyć, że żyjemy w czasach prawdziwej epidemii alergii. Według słownika alergia to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na różne substancje znajdujące się w naszym otoczeniu, z którymi mamy kontakt. Słowo to pochodzi od greckiego alios – inny oraz ergos – reakcja, co oznacza po prostu zmienioną/inną odpowiedź organizmu.
Według naturopatów alergia to stan niedożywieniaorganizmu – jest to niedobór składników odżywczych wymagający naturalnej terapii.
Powodów tak szybko rozprzestrzeniającejsię alergii jest bardzo wiele. Główne przyczyny to zanieczyszczenie środowiska i naszego otoczenia, siedzący tryb życia, nieprawidłowa, przeładowana konserwantami, węglowodanami, tłuszczami trans, ulepszaczami dieta, zawierająca niedostateczne ilości witamin i składników mineralnych. Wszystko to powoduje zaburzenie pracy układu odpornościowego, w konsekwencji czego jesteśmy bardziej podatni na infekcje i alergie.
Cechą alergii jest to, że może dotyczyć każdej części organizmu i dawać ogromną różnorodność objawów. Mogą one dotyczyć oczu, nosa, tkanek miękkich gardła, układu oddechowego, pokarmowego, skóry, układu nerwowego. Objawy uzależnione są od rodzaju czynnika alergizującego /alergenu/ oraz miejsca jego wniknięcia do organizmu.
Za objawy alergii odpowiedzialna jest głównie histamina i leukotrieny uwalniane w czasie reakcji alergicznych. Komórkami nadmiernie reagującymi w reakcjach alergicznych są tzw. komórki tuczne, które znajdują się w skórze, drzewie oskrzelowym, tkankach miękkich gardła, w ścianie żołądka i jelit oraz leukocyty zasadochłonne znajdujące się w krwi.
Objawy alergii to nie tylko powszechnie znany katar sienny, alergiczne zapalenie spojówek czy pokrzywka. Objawami mogą być również astma oskrzelowa, problemy gastryczne, jak bóle i wzdęcia brzucha, nadmierna ilość gazów, IBS – zespół jelita drażliwego, celiakia, zmęczenie, senność np. po posiłku, objawy mózgowe, jak zaburzenia koncentracji, pamięci, problemy ze skupieniem uwagi, ostrością wzroku, widzenie jak przez mgłę.

Objawów alergii może być bardzo wiele, a mogą one pasować do różnych jednostek chorobowych.
Do przyczyn alergii należy także zaliczyć pasożyty znajdujące się w naszym organizmie, a konkretnie reakcja na toksyny, które one wytwarzają.
Do tej pory nie mówiono o wpływie na nasz organizm elektrosmogu i otaczającego nas na każdym kroku pola elektromagnetycznego.
Coraz częściej jednak doniesienia naukowe wykazuję, że mają one istotny wpływ na nasz układ odpornościowy i jego nieprawidłowe reakcje na otaczające nas środowisko.
CO MOŻEMY ZROBIĆ, ABY UNIKNĄĆ ALERGII LUB PRZYNAJMNIEJ W ZNACZNYM STOPNIU ZMNIEJSZYĆ JEJ SKUTKI?
Aby organizm był zdrowy należy zapewnić mu odpowiednie nawodnienie.
Nie chodzi tu o wypicie kilku filiżanek kawy czy kilku piw, ponieważ powodują one odwodnienie organizmu i wysuszenie komórek, ale o czystą wodę, w tym także soki owocowe i warzywne samodzielnie wyciskane w domu. Soki te oprócz wody zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych niezbędnych dla naszego zdrowia.
Zasada odpowiedniego nawodnienia to wypicie 30 ml wody na każdy kilogram wagi ciała/dzień
- Wprowadzenie odpowiedniej diety nie zawierającej konserwantów, ulepszaczy, tłuszczów trans, zbyt dużej ilości cukrów prostych.
- Istotne znaczenie w zapobieganiu rozwoju alergii ma samozapoznanie z tym, co powoduje u nas objawy alergii, aby skutecznie omijać te alergeny.
- Oczyścić z czynników alergizujących otoczenie, w którym przebywamy, myślę także o elektrosmogu i polu elektromagnetycznym (komputery, telefony komórkowe, drukarki, z którymi mamy codziennie do czynienia).
- Zapoznać się z alergiami krzyżowymi.
- Przeprowadzić terapię przeciwpasożytniczą nawet wtedy, kiedy wyniki badań nie potwierdzają obecności pasożytów.
- Koniecznie włączyć suplementację witamin i składników mineralnych, ponieważ obecne pożywienie nie dostarcza nam odpowiednich ich ilości.
„WIELKA CZWÓRKA”, KTÓRĄ NALEŻY WPROWADZIĆ DO ORGANIZMU PRZY ALERGIACH TO WITAMINA C, WITAMINA D, MAGNEZ I NIEZBĘDNE KWASY TŁUSZCZOWE
WITAMINA C
Oprócz wpływu na liczne procesy metaboliczne, zwalczanie infekcji, wzmacnianie kości, ułatwienie wchłaniania minerałów, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwhistaminowe – czyli wspomaga profilaktykę i leczenie alergii. Chroni przed szkodliwym działaniem toksyn, metali ciężkich, ułatwia wypłukiwanie toksyn z organizmu. Minimalna skuteczna dawka do 2000 mg/dobę, ale często dawkę należy zwiększyć, aby odczuć skuteczne działanie witaminy C. Zwiększone dawki witaminy C pełnią funkcję paliwa dla krwinek białych, wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagają organizm w walce z chorobami. Niektóre preparaty z witaminą C zawierają w składzie substancje zwane bioflawonoidami – powodują one zwiększenie stężenia i przedłużają działanie witaminy C w tkankach. Bioflawonoidy mogą przyczyniać się do zmniejszenia uwalniania histaminy, która – jak pamiętamy – jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wystąpienie alergii.
WITAMINA D
oprócz działania polegającego na wzmacnianiu mięśni, zmniejszeniu bólów przewlekłych, w tym uciążliwego bólu w dole pleców, korzystnemu wpływowi na podział komórek, wzmocnieniu układu krążenia i wielu innych działań, w istotny sposób zapobiega chorobom autoimmunologicznym, jak SM – czyli stwardnienie rozsiane i RZS – reumatoidalne zapalenie stawów. Ma również duży wpływ na łagodzenie objawów astmy oskrzelowej, zmniejsza zapalenie skóry, łagodzi objawy egzemy, pomaga leczyć i naprawiać tkanki, zwłaszcza wyściełające jelito i drogi oddechowe. Najlepszą formą witaminy D jest witamina D3 – cholekalcyferol.
MAGNEZ
Pierwiastek niezbędny do życia – ma istotny wpływ na relaksację mięśni, znosi skurcz oskrzeli. Jego niedobór może być jednym z czynników powodujących uwalnianie histaminy.
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Kwasy tłuszczowe Omega 3. Ich niedobory łatwo zaobserwować na skórze. Jeśli ich brakuje, skóra jest sucha i pojawiają się wypryski.
Inne ważne substancje, w tym przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki powstające przy reakcjach alergicznych oraz substancje odżywcze i biologicznie czynne korzystne w walce z alergią to: selen, wapń, chlorofil, witaminy z grupy B, koenzym Q10, ecytyna, owoc noni, owoc czarnego bzu.